RU  UA
ГлавнаяО заболеванииДиетаКонсультацияРецептыФорумБлогиНовостиМастерклассФКУ АкадемияКонтакты
2014-04-16

МОЗ доручено затвердити перелік орфанних захворювань та створити реєстр хворих

Відповідно до ухваленого Верховною Радою України Закону «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань» Міністерству охорони здоров’я України доручено затвердити перелік орфанних захворювань та створити і вести державний реєстр громадян, які страждають на ці захворювання.

Законом встановлено, що орфанним вважається захворювання, яке загрожує життю людини або яке хронічно прогресує, призводить до скорочення тривалості життя громадянина або до його інвалідності, поширеність якого серед населення не частіше ніж 1:2000.

МОЗ має визначає заходи, необхідні для забезпечення профілактики рідкісних захворювань та встановити порядок надання медичної допомоги.

Згідно з Законом громадяни, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання мають безперебійно та безоплатно забезпечуватися необхідними лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання.

Закон набуде чинності після публікації у офіційних засобах масової інформації.

Довідка

Головною установою з діагностики та лікування орфанних захворювань в Україні є Центр метаболічних захворювань Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ». Інтенсивно працює в цьому напрямку колектив Харківського спеціалізованого медико-генетичного центру. Найбільш поширеними в Україні орфанними захворюваннями є: фенілкетонурія, хвороба Гоше, гіпофізарний нанізм, муковісцидоз, гемофілія, вроджені коагулопатії, онкологічні та онкогематологічні захворювання, мукополісахаридоз, хвороба Фабрі, гомосцистеінурія.

Сайт МОЗ